Στη Βουλή το θέμα της «Ηλιόσφαιρας» – Απλήρωτοι και ένα βήμα πριν την ανεργία 110 εργαζόμενοι

 

«Επιπτώσεις ενδεχόμενης οριστικής διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου της εταιρείας Heliosphera στην ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης». Αυτό είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εργασίας.

Η ερώτηση αναφέρει: «Από τον Σεπτέμβριο του 2009 λειτουργεί στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης εργοστάσιο της εταιρείας Heliosphera που παράγει φωτοβολταϊκά πάνελ και θεωρείται από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της κατηγορίας του στην Ευρώπη.

Το εργοστάσιο έχει διακόψει την λειτουργία του περισσότερο από δυο μήνες, για δεύτερη φορά μέσα στο 2012, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία στους 110 εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 5ο μήνα, γεγονός που κατήγγειλε με σχετικό υπόμνημά του προς το Σ.ΕΠ.Ε. το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. Έχουν επίσης προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε επίσχεση εργασίας και φοβούνται ότι το εργοστάσιο θα κλείσει και οι ίδιοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά, δεδομένων και δημοσιευμάτων των ΜΜΕ που κάνουν λόγο για ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η Heliosphera η οποία χρηματοδοτήθηκε και με πόρους από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, πέρα από τις οφειλές στους εργαζόμενους, οφείλει μεγάλα ποσά στη ΔΕΗ η οποία έχει προχωρήσει σε διακοπή της παροχής ηλεκτροδότησης καθώς και σε άλλους πιστωτές.

Αν επιβεβαιωθεί το κλείσιμο του εργοστασίου, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα όχι μόνο για την απασχόληση των εργαζομένων και την τοπική κοινωνία αλλά και για την στήριξη και την αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα μας του κρίσιμου τομέα των ΑΠΕ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν και τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να στηριχθεί η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου Heliosphera ;

2. Με ποιες ενέργειες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα διασφαλίσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ποια μέτρα θα πάρουν για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους;»

Πηγή: kalimera-arkadia.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s